Jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud met psychische klachten waarvoor een verwijzing specialistische GGZ is afgegeven door de huisarts kunnen bij mij terecht en volwassenen.
Psychische klachten
Psychische klachten zijn er in vele verschillende vormen en iedereen heeft er in meer of mindere mate wel ooit mee te maken. Specifieke psychische klachten zijn somberheid/depressie, angststoornissen, onverwerkte traumatische gebeurtenissen, ptss, dwangstoornissen, problemen met emotieregulatie, relatieproblemen, burn-out en persoonlijkheidsstoornissen. Bij alle psychische problemen zie je dat er een combinatie is van emotionele klachten (teveel of te weinig emoties), gedragsproblemen en vaste patronen in het denken. Ook komt het zeer vaak voor dat er lichamelijke klachten zijn die te maken hebben met de psychische klachten. Soms is nog niet helder wat het verband is, maar wordt er gedacht dat psychologische behandeling ook de fysieke problemen kan verbeteren. Stress en zeker chronische stress geeft veel klachten op allerlei gebied, denk ook aan slaapproblemen en moeite met eten / drinken.
Bijna altijd spelen er ook problemen op het gebied van zelfbeeld. Dit is meer, dan een beetje onzeker zijn, maar het structureel negatief denken over jezelf. Jezelf de grond in praten, jezelf verstoppen, altijd een masker opzetten naar de buitenwereld. Dit zijn maar enkele voorbeelden die vaak tot langdurige psychische problemen leiden.
Als verslavingsproblemen, eetstoornissen of ontwikkelingsstoornissen (ADHD, autisme spectrum problemen) op de voorgrond staan verwijs ik je door naar instanties die hier specifieke behandelprogramma’s voor hebben. Als deze problemen meer een bijrol spelen, niet te ernstig zijn of dat de verwachting is dat je die problemen zelf goed terug kunt brengen als het hoofdprobleem wordt behandeld, kan ik besluiten je wel in behandeling te nemen.
Basis GGZ
In de praktijk wordt geen basis GGZ behandeling aangeboden. Als klinisch psycholoog ben ik niet de aangewezen behandelaar voor het uitvoeren van klachtgerichte korte behandelingen. Ik verwijs je daarvoor graag naar collega’s is Culemborg, bijvoorbeeld psychologenpraktijk Perspectief
Specialistische zorg / Psychotherapie
Als je emotionele problemen hebt die zo hardnekkig zijn dat je er zelf en met hulp van anderen niet uitkomt of je herkent steeds terugkerende patronen waardoor je in je leven op verschillende terreinen vastloopt, dat kan psychotherapie het overwegen waard zijn.
Als je in je kindertijd problematische omstandigheden hebt meegemaakt of trauma’s, is het soms lastig als jong volwassene je eigen weg te gaan. Je merkt dat je je niet vrij kan ontwikkelen en soms is het moeilijk om aan te blijven sluiten bij je leeftijdsgenoten.
Het is zo belangrijk jezelf dan de mogelijkheid te geven om de last van oude kwetsuren te verminderen, zodat je keuzes kan maken die bij je passen en dat je de volwassene kan worden die goed in zijn/haar eigen leven staat.
Het samenwerken met je ouders / verzorgers is ook erg belangrijk. In de behandeling spreken we erover hoe dat in jouw geval het beste kan.
Persoonlijke ontwikkeling
Iedereen krijgt in zijn leven te maken met grote of kleinere levensvragen. Vragen die gaan over werk, ziekte, eenzaamheid, loyaliteit, doodsangst, liefde, opvoeding, relatie of zingeving. Vaak zijn er vragen over je eigen koers, of aandeel in het niet kunnen verwezenlijken van bepaalde doelen. Misschien denk je dat je dan niet bij een psychotherapeut hoort, omdat er geen sprake is van een diagnose.
In mijn praktijk bied ik de mogelijkheid tot gesprekken die aansluiten op de eigen ontwikkelingsvraag en kunt u gebruik maken van alle kennis en vaardigheden die ik als psychotherapeut in huis heb. Deze gesprekken vallen niet binnen de verzekerde zorg.
Bekijk mijn tarief voor persoonlijke ontwikkeling.